Maak van je Iberico-ham een overheerlijk voorgerecht door het te serveren met pan tomaca. Het is heel eenvoudig te maken.
wit brood/stokbrood | 1 of 2 tomaten | olijfolie | zout en peper | broodrooster | rasp en kommetje
Rooster het brood. Rasp de tomaten met een middengrove rasp. Meng de geraspte tomaat met olijfolie, zout en peper naar smaak. Besmeer het brood met het tomatenmengsel (pas vlak voor het serveren doen, anders wordt het brood papperig).
Wrijf het brood voor het besmeren in met knoflook en bestrooi het met een beetje gehakte peterselie.
Alle producten die worden geproduceerd door het bedrijf van Yasmina Moreno komen van varkens uit de regio Valle de los Pedroches in het zuiden van Spanje. Er is een winkel met eigen slagerij en drogerij. Ook de verschillende worsten worden door hen zelf gemaakt volgens authentiek recept. Hun ham is 3 keer beloond met de "Acorn Gold Medal" voor de beste kwaliteit.
Pata negra betekent letterlijk "zwarte poot". De 'jamón Ibérico de Bellota' komt van zwarte Iberische varkens die vrij in het bos lopen en zich voeden met gras en eikels ('bellotas'). Ze krijg zo voldoende lichaamsbeweging en kunnen, als ze bijna volgroeid zijn, wel zo'n 10 kilo eikels per dag verorberen. De ham van deze varkens heeft een heel bijzondere intense, iets nootachtige smaak en wordt met de hand gesneden. Het vlees van varkens die zich met eikels gevoed hebben, heeft een relatief hoog gehalte onverzadigde vetzuren, die cholesterol verlagend werken en goed zijn voor de bloedsomloop. Iets waar je niet direct aan denkt bij varkensvlees!